DEFINITIA LUI... EU

Sunt un amestec de bine si rau, de ceea ce imi doresc sa fiu si de ceea ce am fost, de iluzie si spulberare, de praf de stele si cer innorat..
Sunt ceea ce tu ai vrea sa fiu si ceea ce urasti cel mai tare, sunt o ploaie de vara si un dor ucigas, sunt un cub de gheata topit si o raza care topeste totul in calea ei..
Sunt ceea ce nu mi-as fi dorit sa fiu, sunt gandul tau negru si sarutul de miere pe care il doresti atat de mult.. si sunt sangele care ti-a curs din suflet..
Sunt picatura de otrava si stropul de amor pe care le vei savura intr-o zi.. sunt puritatea minciunii si focul din ea...
Sunt dulcele pacat si ispita durerii, sunt mana care te mangaie si te loveste, sunt dragostea pe care ti-am purtat-o odata...
Sunt vocea suava a marii care te alina si sufletul tacut care te-a iubit.. sunt intrebarea la care nu vei gasi raspuns si punctul ce a intarziat sa fie pus..
Sunt ceea ce stii ca sunt, ceea ce tu nu crezi ca sunt si ceea ce nu ti-ai dori sa fiu..
Sunt lumina si intunericul imbratisati, sunt stropul de luna cu acid, sunt contopirea dintre o lacrima de adult si un suflet de copil..
Sunt nisipul pe care l-ai calcat si voi fi timpul care te va lovi.. sunt pasiunea care iti va da aripi si adevarul care te va ucide..

Sunt esenta tare..

luni, 10 august 2009

IMBRATISEAZA UN COPAC










Poate parea o gluma, dar nu este. E o forma holistica de vindecare, veche de cand lumea. Iar exercitiul cu imbratisarea copacului este unul dintre elementele cele mai interesante.
Silvoterapia este utilizata inca din antichitate, dar a fost recunoscuta ca metoda terapeutica abia pe la inceputul secolului al XX-lea. Stramosii nostri aveau mare incredere in proprietatile terapeutice ale arborilor. Relatia stransa intre om si padure era mult mai vizibila in vremurile vechi, cand oamenii priveau copacii si sub aspect spiritual. In antichitate, oamenii considerau anumiti arbori drept fiind incarcati de sacralitate, ii ascultau si le era teama de reactia lor. Doar in ultimele sute de ani am inceput sa vedem padurile doar ca element de imbunatatire a vietii, cu ajutorul carora putem duce viata de acum.
Ele ne dau umbra, hartie, mobilier si... cam atat.
Ne-am obisnuit sa privim copacii ca parte a peisajului de pe marginea drumului. Poate ca este momentul sa descoperim si o alta latura a naturii - a padurii, in speta: cm ne am putea imbunatati starea interioara cu ajutorul silvoterapiei?
Specialistii definesc terapia cu arbori drept metoda terapeutica prin care poti preveni si vindeca bolile folosind energia emanata de copaci.
Ea se bazeaza pe faptul ca orice padure contine oxigen, extrem de benefic pentru organismul uman.
Arborii seculari sunt adevarate ?fabrici? de oxigen. In plus, ei au capacitatea de a absorbi praful. In padure, concentratia medie a prafului din aer este cu 30% mai mica decat la periferia localitatilor. Oxigenul ajuta la activarea circulatiei sangvine, creste numarul globulelor rosii, usureaza respiratia in cazul bolilor pulmonare, oxigeneaza creierul (intarziind, astfel, imbatranirea). Si, nu in ultimul rand, o plimbare prin padure te va face sa dormi mai bine dupa aceea. In cazul persoanelor fara probleme de sanatate, silvoterapia este recomandata pentru intarirea organismului, pentru combaterea stresului si a oboselii.

Mai aproape de arbori
Cum imbratisezi un copac? Ai nevoie de 10 - 30 de minute libere si de o zona impadurita (parc, gradina botanica). Plimba-te printre copaci pana ajungi sa te simti confortabil in prezenta lor. Pipaie scoarta celor care ti se par mai interesanti, miroase frunzele. Imagineaza-ti ca fiecare copac are o energie a lui pe care ti-o poate transmite si tie. Gaseste unul care se potriveste starii tale de spirit, inconjoara-i trunchiul cu bratele si incearca sa devii una cu el. Inspira si expira adanc. Tocmai ai beneficiat de una dintre cele mai simple metode de silvoterapie. Acest exercitiu are si doua variante.
In afara de imbratisarea verticala, mai exista si cea stand jos (inconjori trunchiul copacului cu picioarele, lipindu-ti urechea de scoarta lui) si cea de comuniune totala cu arborele (te urci in copac si stai lipita de trunchi, sprijinindu-te de o creanga mai groasa).
Se spune despre mesteacan ca are capacitatea de a inlatura stresul. Energiile acestui copac sunt linistitoare, avand efect relaxant. Scoarta de mesteacan (intern) indeparteaza febra, are efect diuretic si stimuleaza digestia. Infuzia din frunze este eficace impotriva reumatismului, gutei si calculilor renali. Mugurii de mesteacan activeaza secretia biliara (se gaseste extract de muguri in magazinele de produse naturiste).

Teiul este un copac de factura "moale", blanda, recomandat pentru energia sa datatoare de calm si pace. In China, el este numit "copacul uitarii". Ceaiul de tei (cu gust amarui si culoare rosiatica) este recomandat ca depurativ, impotriva stresului si oboselii. Florile de tei (uz intern) sunt utile pentru tratarea gripei.

Castanuleste cunoscut ca fiind eliberator de energie, facilitand dezvoltarea fanteziei si a creativitatii (folosit timp indelungat, poate duce la halucinatii). Frunzele de castan (intern) au actiune sedativa asupra organelor respiratorii si pot ajuta in tratamentul bronsitelor si reumatismului. Infuzia din scoarta de castan se foloseste pentru a scadea temperatura corpului.

Se pare ca pinuleste capabil sa preia orice depresie sau soc emotional. Ceaiul din muguri de pin este recomandat impotriva bronsitei, traheitei, tusei si gripei. Uleiul esential de pin se poate folosi in cazuri de afectiuni ale aparatului respirator si urinar, reumatism, nevralgii. Pinul poate indeparta sau reduce stresul.

Plopul are o energie uniforma, moderata, care ne mobilizeaza vointa spre directia dorita. Un exercitiu de cateva minute de imbratisare a plopului va indeparta oboseala. Ceaiul din muguri de plop este recomandat impotriva tusei, bronsitei, traheitei, laringitei, in cazuri de cistita, reumatism sau febra musculara. Tinctura de muguri de plop este folosita pentru gripa, amigdalita, infectii renale, dureri de cap.

Pe malul raului daca te afli, poti incerca o sedinta de silvoterapie cu ajutorul salciei, posesoarea unei energii calmante, relaxante. Pentru uz intern, ceaiul de coaja de salcie este recomandat ca analgezic, astringent, usor sedativ, hemostatic. Se foloseste in stari febrile, reumatism, hemoragii, raceli, insomnii. Tinctura de salcie trateaza simptomele de dismenoree, anxietate si insomnie.

Stejarul este un copac longeviv. Frunzele, ghindele si scoarta sunt bogate in substante active si au proprietati astringente si tonice. Pudra de scoarta de stejar este folosita pentru oprirea hemoragiilor nazale. Ceaiul din coaja de stejar amelioreaza transpiratia mainilor si picioarelor.

Frasinul redreseaza psihicul si invita la meditatie. In trecut, stramosii nostri ii atribuiau frasinului proprietati magice (poate si pentru ca are nenumarate intrebuintari terapeutice). Pentru uz extern (infuzie concentrata din frunze) este recomandat ca anti-inflamator si cicatrizant. Ceaiul din frasin, pentru uz intern, este folosit ca diuretic si ca laxativ usor.

Fagul se gaseste in padurile intunecate si umede. Are scoarta neteda si de culoare argintie. Produsele realizate din scoarta de fag sunt recomandate pentru proprietatile lor astringente si antiseptice. Extractul din muguri de fag este folosit ca adjuvant in litiaza urica, in nefrite, cisteopielite. Celor care sufera de obezitate sau de retentie hidrica si celulita le este recomandat acest extract.

Bradul este extrem de folositor in silvoterapie. Are proprietati calmante si te ajuta sa-ti incarci bateriile. Uleiul volatil de brad se foloseste pentru ameliorarea afectiunilor aparatului respirator sau urinar, reumatismului, nevralgiilor, stresului. Tinctura de rasina de brad este folosita (extern) in cazuri de eruptii cutanate, rani greu vindecabile, zona Zoster, litiaze, artrite si reumatism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu